P LEHTOLAN PAJA
 
 
 
2008
9.-10.8. Botniaring
.

09.-10.08. Jurva, Botniaring        Teksti JiiVee Korpela

Rata-ajon SM-turneen Botniaringin viikonloppu alkoi perjantain harjoituksissa kosteissa olosuhteissa. Kelit kuitenkin muuttuivat kun mentiin lauantain puolelle ja aika ajot päästiin Legendsien, kuten muidenkin luokkien kohdalla kurvaamaan kuivalla radalla. Legendsejä oli viivalla yhteensä 35 autoa. Siihen joukkoon mahtui neljä venäläistä vieraskuljettajaa. Sarjan vakiokiertäjien lisäksi joukkoon liittyi tällä kaudella ensimmäisen kisansa päästellyt vanha konkari Jone Kuivala. Myös Juuso Vormisto ja Riku Rinne olivat mukana ruodussa. Seppo Kovalaisella sitä vastoin oli hyvä syy olla pois ”Ringiltä.” Seppo oli samaan aikaan ”kotikylänsä” suuressa karting-tapahtumassa, jonka valovoimaisin tähti oli juuri edellisenä viikonloppuna ensimmäisen F1-osakilpailuvoiton Unkarissa voittanut Heikki seponpoika Kovalainen. Botniaringillä oli Vauhtiajojen tapaan jaossa reilusti pisteitä, sillä viikonlopun aikana tahkottiin kolme kisalähtöä.

Legendsien aika-ajossa Pasi Matintupa kohteli tylysti vastustajiaan. Alajärveläinen kellotti 0,7 sekuntia kovemman ajan kuin toiseksi ehtinyt Pekka Lehtola, jonka jälkeen aikaerot olivat pieniä. Ossi Kumpula, Petri Ylinen, Sami Erkkilä, Jenni Krohn ja Jussi Lailavuo mahtuivat puolen sekunnin päähän Lehtolasta. Tästä joukosta 0,4 sekunnin sisään tulivat Juha Haarahiltunen, Pasi Hautamäki, Marko Mäkilä, Markku Parkkari ja Johan Ahokas.

Legendsien valmistautuessa lauantain finaaliin ilmassa leijui sateen uhka. Lähtöruudukoihin siirryttiin kuitenkin poutasäässä. Kilpailun startissa Lehtola hyökkäsi kärkeen, mutta Matintupa kaappasi piikkipaikan heti ensimmäisen kurvin jälkeen. Toiselle kierrokselle kärki eteni järjestyksessä Matintupa, Kumpula, Lehtola, Erkkilä, Ylinen ja Lailavuo. Kolmannella kierroksella kärkikolmikko Matintupa, Kumpula ja Lehtola olivat pienellä karkumatkalla muusta joukosta. Takana tulevat ottelivat muista sijoista lähituntumalla ja siinä puristelussa Ylisen matka juuttui hiekalle. Samoin kävi Masa Räikköselle.

Neljännen kierroksen aikana marssin tahti muuttui. Taivaalta loiskahti reipas sadekuuro ja ajolinjat olivat sen mukaisia. Kärkikolmikko eteni samassa järjestyksessä, mutta takajoukoissa sijoitukset vaihtuivat. Ennen kierrosten täyttymistä sade loppui. Jo vähän kuivaneella radalla Kumpula kävi pariin kertaan näyttämässä autonsa takakonttia Matintuvalle. Viimeisellä kierroksella Kumpula kuittasi Matintuvan ja samaan rakoon iski myös Lehtola, joka nousi toiseksi. Kumpula repäisi ruutulipulle ensimmäisenä. Lehtola kaarsi viimeiseen kurviin toisena ja vaikka miehen ajolinja lipesi öljyisellä radalla leveäksi, tervehti laihialainen lippua ennen Matintupaa. Erkkilä tuikkasi maaliin neljäntenä ja Vauhtiajojen vastoinkäymisistä hyvin toipunut Juha Haarahiltunen oli viides. Kuudenneksi ehtinyt Marko Mäkilä päästeli niin sanotusti oman ajonsa. Sitä vastoin seuraavasta sijasta kammettiin kalkkiviivoille saakka. Anssi-Jukka Kasi voitti tämän ottelun jättämällä Juuso Vormiston kahdeksanneksi. Top teniin änkesivät vielä Jenni Krohn ja Jari Karvola.

Ossi Kumpulan kirpeä meno parin viikon takaisissa Vauhtiajoissa enteili jatkossa vieläkin parempaa. Botniaringillä kaikki sitten natsasi kohdalleen ja seinäjokelainen pokkasi ensimmäisen voittonsa Legendsien Trophy -sarjassa.
- Pasi piti sisäradan ahtaana ja siksi päätin yrittää ohitusta ulkoa. Rata oli jo ehtinyt kuivua niin hyvin, ettei ohittamisessa ollut ongelmia, paistatteli Kumpula voittopysti kainalossa.
Matintupa oli vähän hämillään kun samassa varikkopilttuussa majaillut Kumpula ei kunnioittanut Legendsien hallitsevaa tuplamestaria.
-Lopussa kun rata alkoi kuivua, ajoin kurveihin liian varovasti. Pito oli kuitenkin varmaan samaa luokkaa kuin kisan alussa. Varovaisuus kostautui. Ossi ja Pekka menivät ohi, eikä viimeisten kurvien hyökkäys enää riittänyt kuin kolmanteen sijaan.
Pekka Lehtola piti toista tilaansa lähes ihmeenä.
- Heti parin kierroksen ajon jälkeen auto alkoi täristää niin pirusti, että luulin sen leviävän siihen paikkaan. Tärinä ja kolina vain paheni loppua kohden. Onneksi auto pysyi kasassa loppuun saakka, kuvaili laihialainen.
Tärinän syyksi paljastui kardaaniakseli, joka oli poistumassa sille määrätyltä paikalta.

Itänaapurin vieraista nopein oli Shota Abkhazava sijoittumalla 22:nneksi. Tischaenko Alexander oli sijalla 29. ja Lev Efim seuraavana. Ruben Shumeyev keskeytti.

Viikonlopulle Pohjanmaan alueelle ennustetut rajut sateet osuivat myös Botniaringille. Iso rytinä ukkosineen osui kuitenkin sunnuntain aamuyön tunneille ja kisatapahtumiin päästiin käsiksi poutasäässä. Jotakin tuhoja rankkasade ehti kuitenkin aiheuttaa. Ainakin Masa Räikkösen varikkoteltassa tapahtui vesivahinko. Teltan kannatinputket vääntyivät solmuun katolle kertyneen veden painosta, ja alas pudonnut kattorakennelma teki kipeää Masan kilpurille.

Sunnuntain ensimmäisessä kisassa lähtöruudukon kuuden kärki oli; Matintupa, Kumpula, Parkkari, Lehtola, Mäkilä ja Erkkilä. Kisan ensimmäisellä kierroksella mentiin järjestyksessä; Matintupa, Kumpula, Lehtola ja Parkkari. Pian kuitenkin kuudennesta ruudusta startannut Erkkilä nousi Parkkarin ohi neljänneksi. Jussi Lailavuolla jatkui Vauhtiajoissa alkanut epäonnen putki. Lailavuon auton perä irtosi muusta ”kehosta” sillä seurauksella, että iskarit ja muut tarpeelliset osat kokivat täystuhon ja Lailavuon kisaviikonloppu keskeytyi. Myös Juuso Vormisto jäi heti alussa radan varteen kun osuma Mäkilän kanssa rikkoi Vormiston kalustoa. Niilo Vanhalan matka katkesi samalla hetkellä kuin hänen autonsa kaasuvaijeri.

Seitsemännestä ruudusta startannut Jenni Krohn säilytti hyvin sijansa ”sällien” puristuksessa. Viidennellä kierroksella Jennin matka kuitenkin tyssäsi.
- Ei edes öljyvalo syttynyt. Kone vain sammahti kerralla pimeäksi. Nyt kamat kasaan ja himaan, tuhahti Jenni pettyneenä.

Kun lähestyttiin kisan loppupuolta, Kumpula liimautui aivan Matintuvan imuun. Ohitusyritykseen Kumpula ei kuitenkaan kyennyt. Parin viimeisen kierroksen aikana Matintupa venytti vähän lisää rakoa Kumpulaan ja pienen matkan päässä Lehtola tuli kolmantena. Haarahiltunen prässäsi armotta neljäntenä edennyttä Erkkilää ja viimeisellä kierroksella pystyi myös ohitukseen. Sen nukahduksen Erkkilä kuittasi kuitenkin pian takaisin. Petri Ylisen vaisuun menoon ja muutamiin ylimääräisiin kuvioihin radalla ja vähän sen ulkopuolellakin löytyi pätevä syy. Mies ajoi kisaa yksikätisenä invalidina. Miehen oikea oli turvoksissa ja mustana edellisen päivän kolarin jäljiltä. Johan Ahokas ei myöskään ehtinyt kunnon vauhtiin kun vaihdekeppi katkesi ja matka taittui pelkällä kolmosella.

Kahdentoista kierroksen urakan nopein oli Matintupa, jolle toiseksi päästellyt Kumpula hävisi vain 0,3 sekuntia. Lehtola tuli kolmantena 2,7 sekunnin erolla. Neljänneksi puristanut Erkkilä jäi voittajasta reilun 10 sekuntia ja seuraavaksi kurvannut Haarahiltunen vain reilun sekunnin kymmenyksen Erkkilästä. Kympin joukkoon mahtuivat lisäksi Parkkari, Kasi, Mielty, Karvola ja Hautamäki. Masa Räikkönen kurvasi 17:nneksi ja kavensi Seppo Kovalaisen etumatkaa formulapappojen jäsentenvälisessä kisassa. Venäläiset vieraat eivät aivan kärkipäähän yltäneet. Nopein heistä, Ruben Shumeyev oli sijalla 22. Muut venäläiset; 26. Shota Abkhazava, 29. Tischaenko Alexander, 30. Lev Efim.
Matintuvan ja Kumpulan varikkoteltasta tiedetään kuuluneen huumoripitoista keskustelua tyyliin; -Ei tainnut Ossi maksaa tarpeeksi, kun joutui nyt tyytymään toiseen tilaan.

Viikonlopun kolmanteen eli Superfinaaliin lähti mukaan 23 Trophy-sarjan kuljettajaa. Ossi Kumpula starttasi paalulta ajalla, joka jäi vain 0,012 sekuntia Ylisen ja Matintuvan kellottamasta kierrosennätyksestä (1:20.239). Muut kärkikuusikon ruudut menivät järjestyksessä; Matintupa, Lehtola, Haarahiltunen, Krohn ja Hautamäki. Krohn oli kuitenkin kalustorikon vuoksi poissa, samoin kuin viimeisen lähtöruudun saanut Lailavuo.

Kisa lähti kärjen osalta käyntiin lähtöjärjestyksen mukaan, mutta pian Lehtola työnsi Matintuvasta ohi toiseksi ja saman tien haarukassa oli myös Kumpula. Toisella kierroksella Lehtola nousi kärkeen ja Matintupakin ohitti Kumpulan, mutta vain väliaikaisesti kun Kumpula käänsi hyökkäykseen ja nousi piikkiin. Pari kierrosta lisää mentiin Kumpulan johdolla, mutta sitten Matintupa kaappasi ykköspaikan samaan aikaan kun Erkkilällä oli vaikeuksia pitää auto radalla ja Haarahiltunen vakiinnutti neljännen paikkansa. Muutaman kierros lisää niin mentiin järjestyksessä Matintupa, Kumpula, Lehtola ja Haarahiltunen. Tämä nelikko oli selvästi muita edellä. Parilla viimeisellä kierroksella kärkiryhmä haki tuimasti ohituksia ja välillä jopa järjestys vaihtui, mutta ruutulippu kutsui ensimmäisenä Matintupaa. Kumpula jäi toiseksi ”selvällä” 0,156 sekunnin erolla. Lehtola kurvasi kolmanneksi 1,6 sekuntia voittajasta ja neljäntenä lipulle ehtinyt Haarahiltunen vain 0,2 sekuntia Lehtolasta. Erkkilä kesti öljyisten savujen saattelemana viidenneksi juuri ennen hyvän kisan ajanutta Risto Ahrikkalaa. Kympin kerhoon ehtivät lisäksi; invakuski Ylinen, keppinsä korjannut Ahokas, yläkierroksilla veto-ongelmista kärsinyt Hautamäki ja kymppikerhossa paikkaansa vakiinnuttava A-J Kasi.

Kauden kahdeksannen voittonsa puristanut Matintupa valitteli kisan jälkeen, ettei oikein kulkenut. Joku toinen voisi tuollaisella tuloksella roiskia serpentiinejä ilmaan, mutta Matintupa tiesi, että hänen kierrosaikansa oli vasta kolmanneksi nopein. Edelle olivat ajaneet nopeimman ajan kirjauttanut Haarahiltunen ja kisassa toiseksi ajanut Kumpula. Kisavoittoihin keskittyvällä Matintuvalla on kuitenkin vielä tavoite tälle kaudelle.
- Kun en kyennyt voittamaan tämän kauden kaikkia osakilpailuja, täytyy yrittää voittaa mestaruus maksimipistein, haki Matintupa.

Kakkospallille noussut Kumpula vankisti asemiaan Trophy-sarjan kakkosena. Seinäjokelaisella oli nytkin nälkää uusia lauantaina saavutettu voitto. Superfinaalissa se ei aivan onnistunut.
- Pari kertaa yritin Pasista ulkoa ohi, mutta ei se enää siihen mennyt, totesi Kumpula
Lehtolallakin oli omat metkunsa kisan loppupuolella.
- Toiseksi viimeisellä kierroksella yritin Ossista ohi. Se yritys kuitenkin vähän lipsahti ja Haarahiltunen oli päästä yllättämään, kirkasti Lehtola.
Haarahiltunen on jo vieraillut pytynjaossa, mutta se varsinainen pallille nousu jäi vielä odottamaan.
- Kärki tulee koko ajan lähemmäksi. Nyt tuntui hyvältä se pieni hetki kun sain vetää kolmantena, myhäili nopeimman kierrosajan napauttanut Haarahiltunen.
Joko seuraavassa osakilpailussa Ahvenistolla on ”Haariksen” vuoro nousta pallille?

Keskeyttäneiden lista oli lyhyt. Vain Räikkönen ja Mäkilä jäivät vaille täysiä kierroksia.

Legends-luokan syyskauden kilpailut etenevät nyt tiuhaan tahtiin. Iso joukko Trophy-sarjan kuljettajia suuntaa jo ensi lauantaiksi Porvooseen, jossa päästellään kaupungin historian ensimmäinen katuratakilpailu. Pääosassa siellä, kuten aikanaan myös Vauhtiajoissa Seinäjoella, ovat Legendsit. Eikä Porvoon jälkeen ole aikaa kuin kolme viikkoa ja sitten päästellään SM-sarjan päätösviikonloppu Ahvenistolla. Sitten on viimeinen puristus vain viikon viiveellä kun Legendojen festarit rääkäistään Ringillä.

JiiVee Korpela